Tην Πέμπτη 16/11/2023 στις 13:00 θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, η παρουσίαση της ομάδας Talos Forces. Θα είναι μαζί μας και ο εμψυχωτής και προπονητής της ομάδας κ. Γιώργος Πρώιας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι Talos Forces είναι μία ομάδα από τον Βόλο του νομού Μαγνησίας που συμμετείχε στον διαγωνισμό F1 in Schools.

Αποτελούνται από άτομα διαφορετικών ηλικιών ξεκινώντας από την Α’ Γυμνασίου μέχρι την Α’ Λυκείου καθώς και 2 προπονητές που τους βοηθούν και τους στηρίζουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους.

Το πρόγραμμα Fi in Schools οδηγεί τους μαθητές στην εμπειρική απόκτηση βασικών γνώσεων πάνω στις Φυσικές Επιστήμες, Νέες Τεχνολογίες, Μηχανική και Μαθηματικά, συνδυάζοντας και τις Τέχνες, καθώς και στην ανάπτυξη πολύτιμων δεξιοτήτων και ικανοτήτων (προσωπικών και επαγγελματικών, για να κάνουν επαγγελματική καριέρα σε τομείς σχετικούς με STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), σε Αυτοκινητοβιομηχανίες ή ακόμη και στην Formula 1.

Ο στόχος τους είναι να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα μονοθέσιο που πληροί όλες τις τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού. Στις απαιτήσεις του διαγωνισμού είναι η συγγραφή εργασιών και άλλων παραδοτέων.

Κάθε Τετάρτη γίνεται συνάντηση των μελών της ομάδας σχεδιασμού. Το κάθε μέλος της ομάδας δουλεύει πάνω στο κομμάτι του μονοθεσίου που έχει αναλάβει. Στο τέλος της συνάντησης ο καθένας ξαναβλέπει την πρόοδό του.

Επίσης κάθε Παρασκευή τα υπόλοιπα μέλη κάνουν συνάντηση και ασχολούνται κυρίως με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της ομάδας όπως, η προώθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργία φυλλαδίων, κλπ. Τέλος κάθε Σάββατο, συγκεντρώνεται όλη η ομάδα με τα μέλη της και συζητούν την πρόοδο της εβδομάδας. Κάνουν διορθώσεις όπου χρειάζεται και μοιράζουν αρμοδιότητες για την επόμενη εβδομάδα.

Πέρα από τις δια ζώσης συναντήσεις πραγματοποιούνται και συναντήσεις από απόσταση όπου η ομάδα μιλάει με άλλους ανθρώπους του χώρου του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Στόχος κάθε συνάντησης, ανεξάρτητα του περιεχομένου της, είναι η πρόοδος σε όποιον τομέα και αν δούλεψε η ομάδα. Κάθε εβδομάδα η ομάδα έχει ως στόχο την ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμένων εργασιών που έχουν ανατεθεί σε κάθε μέλος της. Κάτι τέτοιο μπορεί να μην συμβαίνει πάντα παρόλα αυτά όλοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν αυτούς που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους ώστε να μην μείνει κανείς πίσω σε υποχρεώσεις καθώς κάτι τέτοιο επιβαρύνει την ομάδα. Κάθε συνάντηση όμως πέρα από τον γενικό στόχο που είναι η πρόοδος υπάρχει και ένας ειδικός στόχος σε κάθε συνάντηση.

Κάθε Τετάρτη, στόχος, η ολοκλήρωση κάποιου μέρους του μονοθεσίου ή κάποια νέα γνώση για την αεροδυναμική. Κάθε Παρασκευή η προώθηση της ομάδας και κάθε Σάββατο η ολοκλήρωση των εργασιών. Τέλος ένας γενικός στόχος που άρχισε να ισχύει ήδη από την πρώτη συνάντηση είναι η απόκτηση εμπειριών και καινούργιων γνώσεων.