Μία ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησε το Γ1 τμήμα του 2ου Προτύπου ΓΕΛ, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας Γενικής Παιδείας (ενότητα Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος), την Τρίτη, 31-10-23. Τα ΓΑΚ Μαγνησίας γιόρτασαν για τέταρτη χρονιά την επέτειο της απελευθέρωσης του Βόλου από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής, οργανώνοντας μία έκθεση με θέμα «Ο Βόλος Ελεύθερος: 19 Οκτωβρίου 1944».

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της Δημόσιας Ιστορίας, τα ΓΑΚ Μαγνησίας έχουν καθιερώσει τα τελευταία χρόνια τον θεσμό της Μέρας Ανοικτής Πρόσβασης (Open Day), ανοίγοντας τους χώρους στο ευρύτερο κοινό.

Στην έκθεση, μέσα από τις πλούσιες συλλογές, αναδεικνύεται το ιστορικό πλαίσιο της εποχής σε σύνδεση με τη σημερινή συλλογική και ατομική μνήμη της πόλης (οδόσημα, προφορικές μαρτυρίες κ.λπ.). Ιδιαίτερα για τη δεκαετία του ’40, η ιστορική έρευνα έχει εμβαθύνει εστιάζοντας σε νέες θεματικές, και αξιοποιώντας τον πλούτο των πληροφοριών που προσφέρουν τα αρχεία και η προφορική ιστορία.

Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τη μελέτη του υλικού και την ταινία που παρακολούθησαν, ενώ ευχαρίστησαν τις υπεύθυνες των ΓΑΚ για την ευγένεια της συμπεριφοράς τους και την κατατοπιστική ενημέρωση.

Συνοδός καθηγήτρια: Γάκη Μαριάνθη, φιλόλογος