Σήμερα, Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 10.30, το σχολείο μας συνδέθηκε διαδικτυακά με το Ίδρυμα Λασκαρίδη και το πρόγραμμα  «Πρότυπα & πρωτοπόροι». Μαθητές Λυκείων της χώρας μας συνομιλούν με διακεκριμένες προσωπικότητες στον τομέα των Γραμμάτων, των Τεχνών, των Επιστημών, του Αθλητισμού, που έχουν προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο με το έργο τους, αποτελώντας παράδειγμα εργατικότητας και ήθους. Πρώτη προσκεκλημένη η ιστορικός κ. Μαρία Ευθυμίου.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στα παιδικά της χρόνια –πολλά μέλη της οικογένειάς της ήταν εκπαιδευτικοί–, τις σπουδές, τα ποικίλα ενδιαφέροντα, όπως η ορειβασία, που την έφερε κοντά σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, τις ενδιαφέρουσες περιηγήσεις της στον κόσμο, τα μαθήματα ιστορίας που προσφέρει εθελοντικά στα πολυπληθή ακροατήρια. Στηλίτευσε την πληθωριστική βαθμολογία που συνιστά το τέλος της Εκπαίδευσης, τα φαινόμενα αναρχίας στα Πανεπιστήμια, την αγένεια, μεμψιμοιρία και ασέβεια στους θεσμούς που επιδεικνύουν ορισμένοι συμπολίτες μας. Από την άλλη, αισθάνεται συγκινημένη για τη φιλομάθεια και τον σεβασμό φοιτητών και άλλων συνανθρώπων μας που διαπιστώνει στις συναντήσεις μαζί τους, με ένα ενδιαφέρον διαρκώς αυξανόμενο.

Η Ομάδα μας, όπως και άλλα σχολεία,  διατύπωσε τρία ερωτήματα: για την αλήθεια  της άποψης ότι «η Ιστορία επαναλαμβάνεται», τη διατήρηση της μνήμης και την απόκτηση κριτικής σκέψης. Οι απαντήσεις της συμπυκνώνονται στα εξής: Η ιστορική γνώση είναι χρήσιμη για τον καθέναν, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, εφόσον ιστορία είμαστε όλοι μας, η κριτική σκέψη δεν είναι εγγενής αλλά επίκτητη και καλλιεργείται από την οικογένεια, το σχολείο , το κοινωνικό περιβάλλον. Απαιτείται νηφαλιότητα, δεδομένου πως η χώρα μας μετρά πολλούς εμφυλίους και η πόλωση κατακλύζει τη σκέψη μας, εμποδίζοντας τον εγκέφαλο να διακρίνει τις αποχρώσεις.

Πολύ συγκινητική ήταν η αναφορά της στους νεκρούς των προαιώνιων αγώνων για την ελευθερία. Όταν βρίσκεται μπροστά σε επιτύμβιες στήλες, ακόμη και όταν είναι μόνη της, διαβάζει φωναχτά τα ονόματα των θυσιασθέντων εν είδει  μνημοσύνου, γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε. Η γλώσσα και η ναυτιλία είναι τα υπερόπλα του Ελληνισμού στη διαχρονία του, ενώ η ηθική συμπεριφορά αποτελεί υποχρέωση όλων μας. Ενδεικτική των άριστων εντυπώσεων που προκάλεσε η σπουδαία επιστήμων είναι η φράση ενός μαθητή μας: «Κάποιους ανθρώπους πρέπει να τους ακούς ακόμη και όταν λένε τον καιρό».

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες

Γάκη Μαριάνθη, Μανδάλου Παναγιώτα