Στις 12 Απριλίου 2024 ο καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας, Ιστορίας της Νεοελλ. Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας στο ΠΤΔΕ του Παν. Θεσσαλίας Αντώνιος Σμυρναίος εισηγήθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες του Α3 τμήματος του 2ου Προτύπου Λυκείου Βόλου το θέμα «Πώς γράφεται η ιστορία».

Στην εισήγησή του προσπάθησε να τους μυήσει στον τρόπο με τον οποίο η ιστορία του παρελθόντος μεταπλάθεται σε ιστοριογραφία, ποιοι παράγοντες συνεισφέρουν σε αυτήν και πώς οι αναγνώστες της ιστοριογραφίας αντιμετωπίζουν το έργο του ιστορικού.

Ένας θεμελιώδης άξονας γύρω από τον οποίο στρέφονται οι συγγραφείς των ιστορικών πηγών, οι ιστοριογράφοι αλλά και οι αναγνώστες, είναι η εμπιστοσύνη, μια προσωποκεντρική έννοια, η οποία συνέχει κάθε ενασχόληση με την ιστορία και η οποία αναλύεται στο τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο «Ιστορούμεν δι’ εμπιστοσύνης: Η εμπιστοσύνη ως ιστοριογραφική μεταβλητή» (Αθήνα: Αρμός, 2023).

Οι μαθητές μας εντυπωσιάστηκαν από τις πρωτόγνωρες έννοιες και προβληματισμούς πάνω στο θέμα και συμμετείχαν με πολύ ενδιαφέρον στη συζήτηση που ακολούθησε. Ευχαρίστησαν, δε, θερμά, τον κ. Καθηγητή για την παρουσία του  στο σχολείο μας.