Σήμερα, 17-4-2024 και ώρα 11-13.10 (5η και 6η Συνεδρία), το σχολείο μας συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας, τη σπουδαία αυτή διοργάνωση του Πειραματικού ΓΕΛ Πατρών.
Φέτος, οι εργασίες μας ήταν τρεις: α) «Από την αρχαία Δημητριάδα στη Νέα Δημητριάδα»: πραγματεύεται την ιστορία της ελληνιστικής πόλης της Δημητριάδος, που ιδρύθηκε από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή το 293 π.Χ., ασχολείται με τις συνθήκες ίδρυσής της, τη γεωγραφία-τοπογραφία και τον βαθμό που αυτή καθόρισε τη συγκεκριμένη επιλογή του Μακεδόνα βασιλέα. β) «Η γυναικεία παρουσία-απουσία στα οδωνύμια του Βόλου»: τα αστικά οδωνύμια, αν και έχουν χρηστική λειτουργία, αποτελούν προνομιακό μηχανισμό σήμανσης του δημοσίου χώρου και αποτυπώνουν πολιτικές και ιδεολογικές επιδιώξεις των διαχειριστών της εξουσίας. Ενσωματώνουν ταυτόχρονα στο αστικό περιβάλλον τις επίσημες αφηγήσεις για το ιστορικό παρελθόν και συνιστούν ένα από τα στοιχεία που συγκροτούν τη συλλογική μνήμη μιας κοινότητας. Επίσης, αναζητήσαμε τη γυναικεία παρουσία-απουσία σε αυτά. γ) «Παρθεναγωγείο Βόλου – Παιδαγωγικές πρακτικές και κοινωνικές αντιδράσεις»: η ίδρυση του σχολείου, με τον άνεμο ελευθερίας που ενέπνευσε το πρόγραμμά του, οι λοιδορίες και η δίκη των πρωταγωνιστών του.
Οι μαθητές μας ερεύνησαν τα θέματα με ενθουσιασμό και αποκόμισαν σπουδαία οφέλη από τη μεταξύ τους συνεργασία, την καθοδήγηση των καθηγητών τους και τη γνωριμία με συμμαθητές τους από όλη την Ελλάδα. Επίσης, η προσπάθεια αυτή είναι καρπός συνεργασίας και των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου. Η δράση θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.
Μέλη της ομάδας: Οι μαθητές Τσάμη Μαρία, Σπανοδήμου Απωλλίνα, Σκολαρίκη Αναστασία, Χαρδαλούπα Βασιλική, και οι καθηγητές Μανδάλου Παναγιώτα, Παπανικολάου Δημήτριος, Κοσμάς Χαράλαμπος, Γάκη Μαριάνθη.