Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την επιτυχημένη πορεία του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής του 2ου Προτύπου Λυκείου Βόλου και το παρόν σχολικό έτος.

Ο Όμιλος Δημιουργικής Γραφής ξεκίνησε τη λειτουργία του το σχολικό έτος 2022-’23 με μαθητές του 2ου Προτύπου Γυμνασίου με στόχο την έκφραση των εφήβων με λογοτεχνικό τρόπο και την προώθηση της φιλαναγνωσίας.

Το περασμένο έτος, η ομάδα Δημιουργικής Γραφής εργάστηκε δημιουργώντας μικροαφηγήματα, διηγήματα, παραμύθια και ένα θεατρικό μονόπρακτο.

Αποφασίσαμε να στείλουμε τα έργα μας στον διαγωνισμό «Acting for children’s rights! Τα δικαιώματα του παιδιού γίνονται θεατρικό έργο». Παρόλο που δεν καταφέραμε να κερδίσουμε, η εμπειρία αυτή ήταν πολύτιμη και ενδιαφέρουσα.

Για το τρέχον σχολικό έτος, επιλέξαμε να εστιάσουμε στην προφορική ποίηση. Μέσα από την προφορική ποίηση, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους με έναν μοναδικό και δυναμικό τρόπο.

Οι δραστηριότητες του πρώτου τετραμήνου του φετινού σχολικού έτους περιλαμβάνουν την ανάλυση και την κατανόηση της προφορικής ποίησης, τη μελέτη σύγχρονων ποιητών και την πρακτική άσκηση στην απαγγελία ποιημάτων.

Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, οι μαθητές αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους στην επικοινωνία, την αυτοπεποίθηση και την έκφραση του εαυτού τους.

1.            Απαντήσαμε στο ερωτηματολόγιο του Προυστ και δεθήκαμε ως ομάδα.

2.            Γράψαμε ποιήματα με βάση τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο με θέμα «ο εαυτός μου» ή το «εγώ», σε πρώτο πρόσωπο.

3.            Προσδιορίσαμε την έννοια του «ποιητικού υποκειμένου» και τη διαφορά του από τον ποιητή.

4.            Ορίσαμε την έννοια της δημιουργικότητας.

5.            Ορίσαμε την ποίηση και τα χαρακτηριστικά της (στίχοι-στιχουργική, μέτρο, ρυθμός)

6.            Προσδιορίσαμε τα χαρακτηριστικά του poetry slam και της έννοιας του slam, τι είναι “Spoken Word” η σχέση με την προφορική ποίηση.

7.            Ασχοληθήκαμε με σύγχρονους ποιητές της slam, όπως ο Shane Koyczan.

8.            Χρησιμοποιήσαμε για έμπνευση σύγχρονους Έλληνες και ξένους ποιητές.

9.            Ασχοληθήκαμε με τους καταραμένους ποιητές (Baudelaire, Rimbaud) και, κυρίως, με την επίδραση τους στο έργο των Ν. Λαπαθιώτη, Κ. Καρυωτάκη, Μ. Πολυδούρη.

10.          Γράψαμε ποιήματα με μίμηση ύφους των παραπάνω ποιητών.

Και συνεχίζουμε με θέμα το «Όνειρο» και στόχο την εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα ποίησης που οργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων.

Στο 2ο Πρότυπο Λύκειο Βόλου, συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τη δημιουργικότητα και την έκφραση των μαθητών μας, προσφέροντάς τους ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την αυτοέκφραση.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την υπεύθυνη του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής και Υποδιευθύντρια του σχολείου κ. Ελένη Λυκοδήμου, για τη συνεχή καθοδήγηση και υποστήριξη που παρέχει στους μαθητές του Ομίλου «Δημιουργικής Γραφής» του 2ου Προτύπου Γενικού Λυκείου Βόλου.

Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αγάπη και πάθος στον τομέα της δημιουργικής γραφής και της ποίησης, ενθαρρύνοντας τη φαντασία και την έκφραση των μαθητών μας.