Απολύτως εναρμονισμένη με τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ομίλου «Ο Νανόκοσμος στη Βιολογία» του 2ου Προτύπου ΓΕΛ Βόλου, που οργάνωσε η βιολόγος κ. Ειρήνη Ανδρεάκου, η εκπαιδευτική εκδρομή στο CERN, 2/5 Σεπτεμβρίου 2024, υπερέβη όλα τα κριτήρια που είχαν τεθεί και χαράχτηκε ανεξίτηλα στις καρδιές μας.
Την Τρίτη 3/9/2024, οι μαθητές/τριες με τις συνοδούς κ.κ. Αρχοντή Βασιλική, Γάκη Μαριάνθη, Δημητρακοπούλου Γεωργία, και με ξεναγό τον ηλεκτρονικό του CERN κ. Δαμιανόγλου, επισκέφθηκαν:
- Τον πρώτο επιταχυντή του CERN, το συγχροκύκλοτρο (1957),
- Τον χώρο του πειράματος ALICE(A Large Ion Collinder Experiment), για τη μελέτη των ιδιοτήτων του πλάσματος κουάρκ-γλουονίων αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
- To Kέντρο Eλέγχου CCC (CERN Control Centre, 2006), όπου ελέγχεται η λειτουργία των πειραμάτων ΑΤLAS, CMS, ALICE, LHCb(beauty) στον LHC ( Large Hardon Collinder : Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων).
Την Τετάρτη 4/9/2024, οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε εργαστήριο κατασκευής ανιχνευτή σωματιδίων χρησιμοποιώντας ενυδρείο, μεταλλική πλάκα, ξηρό πάγο και ισοπροπανόλη, με μέτρα απόλυτης προστασίας, με στόχο να γίνουν ορατά τα κοσμικά σωματίδια και η φυσική ακτινοβολία. Μελέτησαν τις ιδιότητες διαφορετικών τροχιών σωματιδίων α (πυρήνες ηλίου), ηλεκτρονίων/ποζιτρονίων, μιονίων, και παρουσίασαν τις παρατηρήσεις τους, συζητώντας με την Ελληνίδα ερευνήτρια κ. Ραχήλ -Μαρία Αβραμίδου.
Επίσης, στον ίδιο χώρο του Science Gateway (2023, αρχιτέκτων Renzo Piano), περιηγήθηκαν στις διαδραστικές εκθέσεις:
- «Το Σύμπαν μας», όπου με πολυμεσικές εφαρμογές, χρησιμοποιώντας πρωτόνια και νετρόνια κατασκεύασαν άτομα Υδρογόνου, Λιθίου και άλλων στοιχείων. Επίσης, «έστειλαν» το δικό τους αστέρι στο Σύμπαν, αναμένοντας την κατάληξή του σε Λευκό Νάνο, Αστέρα Νετρονίων ή Μελανή Οπή!
- «Ανακαλύψτε το CERN», σχετικά με τα στρώματα του LHC, και παρατήρησαν τα ίχνη των σωματιδίων στους ανιχνευτές.
- «Ο κόσμος των κβάντων». Εκεί, έπαιξαν τέννις με κβάντα και μπήκαν στην κβαντική σήραγγα.
- «Art & CERN», όπουκαλλιτέχνεςαποτυπώνουν εικαστικά τις έννοιες του κενού χώρου, του αοράτου, αλλά και τη σχέση του χώρου και χρόνου.
Στον ελεύθερο χρόνο τους, οι εκδρομείς επισκέφθηκαν τα σημαντικά τοπόσημα της Γενεύης και τον ΟΗΕ, τη Λωζάννη (Ολυμπιακό Μουσείο) και τη Βέρνη.